Zomeractie
de temperatuur is uw korting*

Dzjengis Khan en Mongolië

Informatie en reizen

Dzjengis KhanDe Mongoolse vorst Dzjengis Khan wordt ‘s werelds grootste veroveraar genoemd. Hij stond vooral bekend vanwege zijn uitzonderlijke wreedheden. De krijgstochten van Dzjengis Khan naar China, Rusland en Perzië kostten naar schatting 5 miljoen mensen het leven.
Dzjengis Khan, zijn eigenlijke naam was Temudjin, wordt in 1167 geboren als bastaardzoon van een Mongoolse Vorst. De Tartaren vergiftigen de vorst kort na de geboorte van zijn zoon.

Dzjengis Khan wordt op 33-jarige leeftijd hoofd van zijn nomadenstam. Na enkele succesvolle veldtochten wordt hij op 40-jarige leeftijd verkozen tot hoofd van alle stammen in Mongolië. Dan krijgt hij de naam Dzjengis Khan. Het betekent zoveel als ‘Universele Heerser’. Het lukt hem om alle nomadenvolken te verenigen tot één volk: de Mongolen. Hij begint aan de opbouw van een enorm leger. In 1207 trekt Dzjengis Khan voor het eerst ten strijde tegen China. Hierna overwint hij ook Afghanistan, Pakistan, Iran en Turkije. Dzjengis Khan maakt van Mongolië een wereldrijk.

Dzjengis Khan troon

Mongolië; Het grootste wereldrijk uit de geschiedenis.

In de jaren die volgen lukt het Dzjengis Khan uit te groeien tot de onbetwiste heerser van het grootste wereldrijk uit de geschiedenis, Mongolië. Hij weet op onnavolgbare wijze de zwakke punten van zijn veel sterkere tegenstanders uit te buiten. Door zijn doorzettingsvermogen, zijn organisatorische talenten en de bijna feilloze wijze waarop Dzjengis Khan zijn militaire en civiele medewerkers uitkoos, creëerde hij een hechte militaire eenheid.

De basis van zijn rijk, Mongolië, was zo stevig, dat zijn zonen kans zagen de veroveringen van hun vader met succes voort te zetten. Mongolië, of het Mongolenrijk der Gouden Horde, strekte zich in de 13e eeuw uit van Vietnam tot aan de poorten van Hongarije.

Dzjengis Khan strijders

Zand erover.

In 1227 komt Dzjengis Khan om het leven. Het verhaal gaat dat hij tijdens een veldtocht in China van zijn paard valt. Dzjengis Khan raakt zwaar gewond en maanden later overlijdt hij aan de gevolgen. Hoewel Mongoolse onderzoekers geloven dat Dzjengis Khan vlakbij de Mongoolse hoofdstad Oelan Bator ligt begraven, zijn Chinese onderzoekers ervan overtuigd dat ze het graf van de krijgsheer in China hebben ontdekt; in het Altai gebergte, dat aan Mongolië grenst.

Toen Dzjengis Khan in 1227 overleed lieten zijn generaals honderden paarden de aarde boven zijn graf platstampen om de begraafplaats te verbergen. De grafdelvers en de duizenden bezoekers die de begrafenis van Dzjengis Khan bijwoonden werden door 800 soldaten vermoord. Ook de soldaten werden omgebracht om ervoor te zorgen dat de Dzjengis Khan eeuwige rust zou vinden.

Dzjengis Kahn

Mongolië Nu:

Mongolië nu is een droombestemming voor avonturiers; bijna 40 keer zo groot als Nederland met slechts 2,3 miljoen inwoners. Mongolië is een schouwspel van bossen, bergen, gletsjers en meren in het noorden. In het zuiden kent Mongolië droge Gobi woestijn en uitgestrekte steppen in het midden. De temperaturen in Mongolië kunnen variëren van –50 graden in het winterse noorden tot +40 graden in het zomerse zuiden.

Mongolië heeft nog steeds veel weg van het einde van de wereld (hoewel de eerste Westerse invloeden langzaam zichtbaar worden), met alleen verharde wegen rondom de hoofdstad Oelan Bator. Een kwart van de bevolking van Mongolië woont in de hoofdstad.

Dzjengis Khan nomadenWie nu kennis maakt met de gastvrije, bescheiden en primitieve Mongoolse Nomaden kan zich niet voorstellen dat Mongolië de grootste krijgsheer uit de wereldgeschiedenis heeft voortgebracht; Dzjengis Khan.

Geïnteresseerd in een trip naar Mongolië?
Meld u aan!
Voor aanbiedingen en nieuwtjes laat hier uw e-mailadres achter.
Meer weten over Dzjengis Khan of Mongolië?